Πεντελικό Μάρμαρο

Πεντελικό Μάρμαρο

Η ιστορία των λατομείων της Πεντέλης ανάγεται στα αρχαία χρόνια.

Περίπου στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. ξεκινά η οργανωμένη λατομική  δραστηριότητα. Το πιο ξακουστό λατομείο, από όπου προέρχονται και τα μάρμαρα των μνημείων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, είναι το γνωστό λατομείο της σπηλιάς ή «Νταβέλη».

Η λατόμευση επιτυγχάνεται μέσω συνεργασίας τεχνιτών της εποχής  που προέρχονται από διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου. Τα εργαλεία τους είναι χάλκινες σφήνες, λοστοί από σίδερο και ξύλα για την αποκόλληση, η κατασκευή των οποίων γίνεται επί τόπου στο έργο. Με αυτή την αρχή ξεκινά η χρήση του πεντελικού μαρμάρου για την κατασκευή ναών και αγαλμάτων αλλά και ως δομικού υλικού. Το 1974 τα λατομεία της Πεντέλης απενεργοποιούνται, αλλά η εκτενής λατόμευση δημιουργεί μεγάλο απόθεμα όγκων μαρμάρου. Έτσι συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως ως σήμερα και να συναρπάζει λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και των άριστων μηχανικών ιδιοτήτων του.

Βασικά χαρακτηριστικά του πεντελικού μαρμάρου είναι η λευκότητά του και το βάθος του κατόπιν στίλβωσης, καθώς και η ύπαρξη -σε ορισμένα σημεία- γκρίζων νερών, τα οποία δύνανται να δημιουργήσουν υπέροχα μοτίβα σε ποικίλες χρήσεις. Το μυστικό της αντοχής και ποιότητάς του βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβεστίτη (97%).

Διαβάστε περισσότερα:

Μάρμαρο Διονύσου