Μάρμαρο Θάσου: Το απόλυτο λευκό μάρμαρο που γίνεται ανάρπαστο σε όλο τον κόσμο!
Η φήμη που έχει το μάρμαρο της Θάσου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, από το ιερό τέμενος της Μέκκας μέχρι την Όπερα της Σαγκάης!
Μάρμαρο Θάσου: σύμβολο πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής
Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «μάρμαρο»; Σίγουρα, τα μάρμαρα που σας έρχονται στο μυαλό είναι λαμπερά και απόλυτα λευκά. Αυτή η εικόνα δεν είναι προϊόν φαντασίας. Είναι η ακριβής απεικόνιση του μαρμάρου Θάσου, διάσημο σε όλο τον κόσμο για το καθαρό άσπρο χρώμα του και τη χρήση του μέσα στους αιώνες σε σημαντικές κατασκευές και μνημεία. Απόδειξη γι’ αυτό, οι αναφορές στο μάρμαρο Θάσου που βρίσκουμε σε αρχαία κείμενα.
Πολλά τμήματα στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας κατασκευάστηκαν με Λευκό Μάρμαρο Θάσου
Κατάλληλο για χρήση τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, το συγκεκριμένο πέτρωμα είναι σύμβολο πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής. Όπως λέει και το όνομά του, η εξόρυξή του γίνεται στο νησί της Θάσου.
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το μάρμαρο Θάσου
- Το ονομάζουν και χιονόλευκο, λόγω της καθαρότητάς του, αφού δεν περιέχει προσμίξεις.
- Το λευκό του χρώμα το κάνει ιδανικό για να συνδυαστεί με άλλα υλικά και να έχει ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.
- Καθώς εξορύσσεται σε κύβους μαρμάρου, συχνά αυτοί παρομοιάζονται με κύβους ζάχαρης.
- Η λαμπρότητά του οφείλεται στους μικρούς κρυστάλλους από τους οποίους αποτελείται και τον συνδυασμό τους με τον ασβεστίτη που του δίνει και το λευκό του χρώμα.
- Η δομή των κρυστάλλων του, που επιτρέπει την εύκολη σμίλευση, είναι αυτή που το κάνει νούμερο 1 επιλογή και στη γλυπτική.
- Δημιουργείται από τη μεταμόρφωση δολομιτών, γι’ αυτό και ανήκει στην κατηγορία Δολομίτικα Μάρμαρα.
- Έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα μάρμαρα, δηλαδή 2850 kg/m
- Η αντοχή του σε θλίψη είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του, που το κάνει άλλωστε και τόσο στέρεο.
- Τώρα, περισσότερα από 15.000 κυβικά μέτρα μαρμάρου εξορύσσονται κάθε χρόνο και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
- Όμως, όπως αναφέραμε ήδη, το μάρμαρο Θάσου χρησιμοποιείται σε διάφορες κατασκευές σε διάφορες χώρες, ήδη από τα αρχαία χρόνια.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του πετρώματος που το κάνει τόσο ξεχωριστό, είναι ακριβώς αυτή η συνέχεια που έχει μέσα στους αιώνες.
Τον 7ο αιώνα π.Χ., συγκεκριμένα το 680 π.Χ., Παριανοί ναύτες φτάνουν στη Θάσο όπου ανακάλυψαν ότι το νησί είναι πλούσιο σε αμπέλια, χρυσό, ξύλο και φυσικά… μάρμαρο. Πέρα από την εξαιρετική ποιότητα μαρμάρου όμως, ένα ακόμα θετικό βοήθησε στη διάδοσή του. Τα λατομεία της εποχής βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα. Έτσι, ήταν εύκολο μετά την εξόρυξή του να το μεταφέρουν στον υπόλοιπο τότε γνωστό κόσμο, χωρίς τον κόπο και το κόστος μεταφοράς που θα υπήρχε αν τα λατομεία βρίσκονταν στα βουνά.
Το λευκό του χρώμα, επέτρεπε ακόμα στους τεχνίτες της εποχής να το βάψουν ανάλογα με τις ανάγκες της κατασκευής, του μνημείου ή του αγάλματος.
Η εξόρυξη και η χρήση του μαρμάρου Θάσου συνεχίστηκε μέσα στους αιώνες, κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπου χρησιμοποιήθηκε για παράδειγμα για το χτίσιμο τμημάτων της Αγιά-Σοφιάς. Σήμερα, το μάρμαρο εξορύσσεται και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο από τις Η.Π.Α. και την Κίνα έως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάνοντάς το ένα από τα πιο δημοφιλή μάρμαρα. Απομεινάρια του παρελθόντος μπορεί να βρει κανείς σε όλο το νησί, νιώθοντας τη σύνδεση του με το παρόν και το μέλλον.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το μάρμαρο Θάσου εδώ.