5+1 χρήσιμα tips για την επιλογή του κατάλληλου μαρμάρου

5+1 χρήσιμα tips για την επιλογή του κατάλληλου μαρμάρου

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός νέου σπιτιού καθώς και η ανακαίνιση ενός παλιού αποτελεί ένα παραγωγικό εγχείρημα, και ταυτόχρονα προσωπικό στόχο του ατόμου ή της οικογένειας που το επιλέγει. Η χρήση μαρμάρου σε κατακόρυφη επιφάνεια (ορθομαρμάρωση), η στρώση μαρμάρων δαπέδου, οι μαρμάρινοι πάγκοι, κ.α. είναι κάποιες μόνο από τις μεγάλες λεπτομέρειες του χώρου που χρειάζεται να μελετηθούν διεξοδικά, ώστε να πραγματοποιηθεί το ιδανικό για τον καθένα αποτέλεσμα.

Πέραν της προσωπικής αισθητικής που συμβάλλει καθοριστικά στις εκάστοτε επιλογές, πρέπει να ληφθούν υπόψιν κι άλλες παράμετροι όπως η καταλληλότητα του εκάστοτε μαρμάρου για την επιθυμητή χρήση συνδυαστικά με την αντοχή των μαρμάρινων πετρωμάτων ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, και τέλος, η επίδρασή τους στην υπάρχουσα κατασκευή. Οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κριτήριο πριν πάρετε την τελική απόφαση, και εμείς, στην Γκρέκο Μάρμαρα, είμαστε σε θέση να σας κατατοπίσουμε σε όλες τις απορίες που καλύπτουν το φάσμα των φυσικών πετρωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες, όνυχες, χαλαζίτες κ.α.) αλλά και επιλεγμένων τεχνητών (βιομηχανικοι χαλαζίες –quartz).

Πώς, όμως, καταλήγουμε στο κατάλληλο μάρμαρο για τον χώρο μας;

  1. Προέλευση

Η προέλευση του μαρμάρου, του γρανίτη και του όνυχα ποικίλλει και αυτή είναι που καθορίζει και την ποιότητα του πετρώματος. Ρωτήστε, μάθετε, αναζητήστε και γνωρίστε την προέλευση του πετρώματος που επιλέγετε. Εκτός από την ποιότητα, είναι συναρπαστικό να έχετε επαφή με την «καταγωγή» του μαρμάρου, καθώς και με την «ιστορία» του από πίσω.

  1. Αισθητική προτίμηση

Βρείτε τι σας αρέσει και τι όχι, αρχικά αναζητώντας στο διαδίκτυο χρώματα, σχέδια και τύπους μάρμαρων. Αλλά μην παραβλέψετε να κρατήσετε μια «ανοιχτή ματιά» καθώς θα παρατηρήσετε από κοντά τους μαρμάρινους όγκους και πλακές.

Σας ενδιαφέρει ένα μάρμαρο πιο αρμονικό χρωματικά ή ένα με πιο έντονες αντιθέσεις;

Θυμηθείτε ότι το χρώμα και η υφή του μαρμάρου που θα επιλέξετε θα συντροφεύει τον χώρο σας για χρόνια. Κατανοώντας το γούστο σας, θα οδηγηθείτε στο αποτέλεσμα με περισσότερη σαφήνεια και ευκολία.

Οι «κανόνες» που θα μπορούσαν ενδεικτικά να εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Ανοιχτόχρωμα φυσικά πετρώματα σε μικρούς χώρους

-Σκουρόχρωμα φυσικά πετρώματα σε μεγάλους χώρους

  1. Υφή και τελειώματα

Η υφή και τα τελειώματα του μαρμάρου αποτελούν, επίσης, καίρια σημεία που αναδεικνύουν την ομορφιά του. Η επιλογή μιας λείας επιφάνειας ή ελαφρώς κατεργασμένης προσθέτει μια ιδιαίτερη πινελιά στην αισθητική και την ατμόσφαιρα του χώρου σας. Μη διστάσετε να τα εξετάσετε.

  1. Ζημιές

Παρόλο που το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι από τα πιο σκληρά υλικά, ωστόσο επηρεάζονται από παράγοντες που προκαλούν φυσικές φθορές. Οι ρωγμές αποτελούν μέρος της φυσικής ομορφιάς ενός πετρώματος. Όμως, ακόμα κι ένα ανεπαίσθητο ράγισμα είναι δυνατόν με την πάροδο των χρόνων να προκαλέσει προβλήματα στη σταθερότητα και τη δομή της κατασκευής. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ή να αξιολογήσετε τον επιλεγμένο προμηθευτή. Στην Γκρέκο Μάρμαρα φυσικά πετρώματα ακατάλληλα ή με φθορές δεν χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, αλλά σε εναλλακτικές - ανακυκλώσιμες χρήσεις, όπως η κατασκευή μαρμάρινων βότσαλων και μωσαϊκών.

  1. Ένστικτο

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και αυτό που νιώθετε σωστό και κατάλληλο καθώς περιηγήστε στους όγκους. Αφού σιγουρευτείτε ότι πληροί τα κριτήρια για την εφαρμογή που θέλετε, go with the flow χωρίς αμφιβολίες.

Last but not least, κρατήστε κατά νου ότι η τοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών και μαρμάρινων πλακιδίων από εξειδικευμένους τεχνίτες είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα. Η καλύτερη ποιότητα μαρμάρου και η βέλτιστη διαλογή μαρμάρινων πλακών δύνανται να αποτύχουν στην απόδοση ενός καλού αποτελέσματος εάν δεν επιτευχθεί η ορθή τοποθέτηση από καταρτισμένο προσωπικό και με τα προβλεπόμενα υλικά, και σαφώς αν δεν ληφθούν υπόψη τα σωστά μέτρα συντήρησης μετά το πέρας της εργασίας.